Vesi vanhin voitehista

Terveisiä kosmetiikkateollisuuden In-cosmetics messuilta Pariisista, jossa kävin haistelemassa alan tuulia. Mitään uutta ja mullistavaa ihmeainetta ikuiseen nuoruuteen en kosmetiikan raaka-ainevalmistajien osastoilta löytänyt, mutta yksi asia nousi ylitse muiden: H2O.

In-Cosmetics -messut Pariisissa Pariisi

Vesi on meille suomalaisille itsestäänselvyys, mutta maailmalla puhdas vesi on luksustuote, jota kosmetiikan valmistajat pyrkivät hyödyntämään tuotteissaan mahdollisimman monipuolisesti. Vesi (aqua) löytyy kosteusvoiteemme ainesosaluettelon alusta, mutta se voi olla myös alkuperäinen ekosysteemi uusille, mielenkiintoisille raaka-aineille kuten merilevälle Norjan vesiltä. Vai miten olisi kauneusjuoma maailman puhtaimmista sadevesistä Tasmanian länsirannikolta?

Kuten nimikin sanoo, kosteusvoiteen on tarkoitus kosteuttaa ihoa ja suurin osa raaka-aineista on tuotteessa juuri tämän takia. Ihostamme haihtuu jatkuvasti vettä ja kuivat, kuumat ja kylmät ilmasto-olosuhteet kiihdyttävät haihtumista entisestään. Pyrkimyksenä on estää liiallista transepidermaalista veden haihtumista ainesosilla, jotka matkivat ihon omia komponentteja tai tekevät kalvon ihon pintaan.

Pariisilainen suihkulähde Pariisi

Ihossamme on luonnostaan nk. kosteustekijöitä, joiden tuotanto ikääntyessämme ja valovaurioiden seurauksena vähenee. Iho kuivuu ja muuttuu ryppyiseksi. Fibroblastit tuottavat kollageenin ja elastiinin lisäksi glykosaminoglykaaneja, joista n. 70 % on hyaluronihappoa, kosmetiikassakin yleisesti käytettyä sokeria, jolla on valtava kyky sitoa vettä itseensä ja näin tuoda ihoon kosteutta ja volyymiä.

Vaikka meillä on aseet ihon kosteuttamiseen ja liiallisen veden haihtumisen ehkäisyyn, miksi emme tukisi myös ihon omien kosteustekijöiden tuotantoa ja hyvinvointia? Siihen meillä on kaksi lääketieteellisesti tutkittua kosmetiikan ainesosaa: A- ja C-vitamiini. Tarpeeksi suurina pitoisuuksina ihonhoidossa päivittäin käytettynä ne normalisoivat solutoimintoja, stimuloivat fibroblastien tuotantoa ja suojaavat ihoa ympäristöhaitoilta.

In-Cosmetics -messut Pariisissa

…Kävellessäni pois messuilta törmäsin kuopiolaiseen Delfin Technologies –yritykseen, joka toimittaa erilaisia ihoanalyysilaitteita maailman markkinoille. He olivat tulleet Pariisiin esittelemään uutta VapoMeter –laitettaan ihon kosteuden mittaamiseen. Vau, osataan sitä meilläkin!

Kommentoi

Kämp Span sivuille
Seuraa Kämp Spata Facebookissa Seuraa Anne Kukkohovia Twitterissä Tilaa Kämp Span uutiskirje Kämp Span verkkokauppaan

Kirjoittaja:

Minna Heikkilä

Minna Heikkilä


Tutustu kaikkiin kirjoittajiin